2010 m. sausio 4 d., pirmadienis

Riebalai žirgo racione: Kodėl? Kam? ir Kaip?

Riebalai žirgo racione: Kodėl? Kam? ir Kaip?

Nuo 90- tųjų pradžios kilęs šurmulys dėl riebalų žmonių mityboje neaplenkė ir žirgų. Kai tuo tarpu mes, žmonės, esame skatinami riebalų atsisakyti, tai žirgams, ir ypač intensyviai sportuojantiems, riebalai yra puikus raciono papildas, kurio kiekius rekomenduojama didinti, nuo įprasto šlakelio linų sėmenų aliejaus tam, kad kailis blizgėtų iki solidžių dozių tiem, kam reikalingas didelis energijos kiekis.
Kai žmonių racione riebalai per dieną dažnai sudaro daugiau nei 30 g rekomenduojamos dietologų normos, tai žirgų racionas iš prigimties yra visiškai neturintis riebalų. Tradiciškai arklių racione, akivaizdžiu ir "natūraliu" energijos šaltiniu yra laikomi angliavandeniai, riebalai pradėti tokiu laikyti tik labai neseniai, prieš nepilnus 20 metų. Tai nereiškia, kad pasaulis eina link to, jog žmonės taps žolėdžiai, o arkliai mėsėdžiai. Tai tik reiškia, kad į žirgų racioną labai naudinga įtraukti augalinės kilmės riebalus. Kas kaip ir kodėl tuoj išsiaiškinsim.
Kodėl reikia šerti riebalus?

Bet kokia žirgo dieta, kurioje be tradicinio 2% - 3,5% šieno bei grudų davinio, yra papildomai šeriama reibalų - gali būti laikoma padidintos energijos riebalų dieta. Tokia dieta, turint galvoje energijos kiekį didelį krūvį laikantiems žirgams, turi keletą privalumų:
1. Gramas prie gramo reibalai suteikia 2,5 karto daugiau energijos, nei angliavandeniai ar baltymai, tradiciškai gaunami per grūdus, tokius kaip avižos, kukurūzai ar miežiai.
2. Nepaisant to fakto, kad žirgų virškinimo sitema nėra evoliuciškai pritaikyta virškinti riebalus, tačiau išsamūs tyrimai rodo, kad net iki 20% riebalų bendrame racione žirgo organizmas lengvai įsisavina.
3. Tyrimai rodo, kad energija gaunama iš riebalų nedidina šilumos kiekio pagaminamo organizmo taip, kaip tai sąlygoja angliavandeniai. To pasekoje žirgas šią energiją geriau naudoja fiziniam krūviui nei šilumai palaikyti ar išprakaituoja.
4. Riebalai nedidina rūgštingumo žarnyne, todėl išvengiama problemų, kurias kelia angliavandeniai ir baltymai, kurių dideli kiekiai didina rūgštingumą virškinimo trakte.

Nevarginsime Jūsų moksline terminologija, bet reziumuojant privalumus pasakysime tiek, kad Amerikoje atlikti tyrimai parodė, kad arkliai, kurių racione buvo 15% sojų aliejaus parodė daug geresnius sportinius rezultatus, nei tie, kurie buvo šeriami dideliais krakmolo kiekiais (40%) ar baltymais (25%). Šie rezultatai pasitvirtino tiek lentynių trasoje, tiek ir mažesniems krūviams bei ištvermei.

Ko reikėtų nepamiršti?
Visa šita informacija tikrai nereiškia, kad riebalai yra tas stebūklingas ingredientas, kuris išspręs visas mūsų žirgelių problemas. Tikrai ne. Kas liečia riebalus, žirgo organizmas turi "išmokti" įsisavinti juos. Tai nereiškia, jog padavę aliejaus prieš dieną, kitą dieną jau matysime rezultatus. Juolab, kad kaip ir kiekvieną nauja igredientą žirgo dietoje jį reikia įvedinėti pradedant nuo labai mažų kiekių. Tam, kad ląstelė imtų riebalus naudoti, kaip energijos šaltinį reikia ne vienos savaitės ir tam tikrų sąlygų. Jei norime, kad žirgas riebalus naudotų kaip energiją, o ne svoriui auginti, reikia pamažu didinti riebalų kiekį racione, pradedant nuo šlakelio ir reikalaujant iš žirgo atitinkamo krūvio, kad sistema dirbtų ne perkrovos režimu, bet ant ribos ir ieškotų naujų energijos šaltinių. Šis procesas gali užtrukti net iki 6 savaičių, tačiau tinkamai šeriant ir prižiūrint tai gali palengviti gyvenimą tiek žirgui, tiek ir jo prižiūrėtojams. Nereikia manyti ir taip, jog sėkmingai įvedus riebalus į racioną, galima bus atsisakyti grūdų. Tik ne sportiniams, didelius krūvius gaunantiems žirgams. Baltymai ir riebalai maitina skirtingas sistemas, ir baltymai yra reikalingi žirgo organizmui.
Kiek riebalų duoti? Riebalų kiekis, kaip ir bendras pašaro kiekis priklauso nuo to, kiek krūvio gauna žirgas. Skirtingi šaltiniai nurodo skirtingus kiekius, tačiau protingumo principas čia turbūt svarbiausias. Itin didelius krūvius gaunantys žirgai, tai lenktyniniai pastoviam krūvyje, ištvermės žirgai dalyvaujantys varžybose, trikovės aukštesnių lygių žirgai, gali gauti apie 10% (pagal svorį) bendro dienos davinio. Kiti, mažesnį krūvį gaunantys žirgai neturėtų būti šeriami daugiau nei 6 - 8% bendro dienos davinio.

Papildomi privalumai:
1. Aliejai, augaliniai riebalai, turi "šalutinį" poveikį. Nuo jų žirgų kailis ima blizgėti, atrodo sveikas.
2. Riebalai gali gerai pasitarnauti tiems, kurie sunkiai laiko svorį, greitai kūsta, žinoma jei kiti sveikatos faktoriai yra normoje.
3. Išsekusius arklius lengviau atšerti nebijant virškinimo sistemos sutrikimu naudojant riebalus.
4. Seniems žirgams aliejai taip pat gali būti labai į naudą, kai su amžiumi jų dantys nebepajėgia pasitarnauti geram kramtymui bei virškinimo sistema jau yra susidėvėjusi, ir jie ima sparčiai mesti svorį.
5. Motininėms kumelėms riebalai taip pat labai į naudą. Atlikti tyrimai rodo, kad duodant riebalus porą mėnesių prieš kergimą yra tikimybė, kad kumelingumo periodas bus stabilesnis ir lengvesnis, taip pat tai gali sumažinti laktacijos periodo stresą, bei pienas tokios kumelės bus riebesnis, ko rezultate tiek kumelė tiek ir kumeliukas geriau ir greičiau įgauna gerą formą.

Kaip šerti riebalus?

Yra nemažai rūšių riebalų šaltinių, tai dauguma augalinės kilmės šaltai spausti aliejai. Tačiau riebalai skirti raguočiams ar kitiems galvijams, arkliams geriausiu atveju netinka, blogiausiu - gali būti nuodingi. Reikia paminėti, kad arkliai gali įsisavinti netgi gyvulinės kilmės riebalus, tokius kaip taukai, tačiau jie retai naudojami arkliams dėl keliu priežąsčių: pirmiausiai tai, kad kambario temperatūroje taukai yra kietos formos ir juos reikia šildyti, kad galėtum sumaišyti su grūdais, o antra tai jie turi specifinį kvapą ir pabandykite sušerti arkliui kiaulės taukų ir jie jums paaiškins, kad nepaisant nieko jie yra žolėdžiai. Augalinės kilmės populiariausi yra kukurūzų, linų sėmenų bei sojų aliejai. Aliejus nesunku pridėti į grūdinį pašarą, tačiau reikia nepamiršti, kad kaip ir bet kokį kitą naują pašaro ingredientą, riebalus reikia įvesti pradedant nuo labai mažų dozių per ne mažiau nei tris savaites.
Yra ir kitų priedų, kurių sudėtyje yra daug riebalų ir kurie yra ganėtinai populiarūs kitose šalyse. Pirmaujantis produktas šioje srityje yra ryžių išspaudos. Jose yra apie 22% riebalų. Sojų pupelių gaminiai taip turi daug riebalų ir dėl to, kad jie turtingi dar ir baltymais labai tinka jauniems augantiems organizmams.
Patraukliausia ir patogiausia turbūt būtu šerti pilnaverčiais pašarais, kuriuose yra riebalų, tik reikėtų pasirinkti reikiamą jrūšį pagal sudėtinių dalių kiekį.
Visai nesvarbu kurią rūšį ar būdą pasirinksite riebalų atžvilgiu, tačiau turite žiūrėti, kad bendra žirgo dieta būtų subalansuota: maisto kiekis ir pobūdis turi atitikti žirgo amžių, krūvį, sveikatos būklę ir pan. Jei didinsite riebalų kiekį racione bei mažinsite grūdinius pašarus, gali imti trūkti vitaminų ir mineralų. Labai svarbu keičiant racioną konsultuotis su specialistais. Saugiausia darant tai pačiam naudoti subalansuotus pilnaverčius kokybiškus pašarus.
Būkite sveiki ir laimingi!

SigitaV

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą