2010 m. sausio 6 d., trečiadienis

Ką pasakytų apie savo "namus"? II

Kur mes baigėm? A, bandžiau pažvelgti į žirgo namus jo akimis. Situacijų būna visokių ir kasdien vis kitokių. Esmė tik nesikeičia. Laikomi žirgeliai dažniausiai toli gražu ne taip, kaip jie turėtų ar mes galėtumėm, ir ne taip kaip jie to nusipleno, ir net ne taip kaip norėtumėm, kad mus laikytų jei kitoje reinkarnacijoje kartais nusileistumėm į jų kailį. Klausti kodėl šioje vietoje nematau prasmės. Atsakymų daug ir nei vienas nieko nesprendžia.
Pažiūrėkim į žirgo "namų" problemą dar ir iš psichinės/psichologinės pusės. Bandos gyvūnui, gyventi atskirtam - ypač traumuojanti situacija. Laisvei gimusiam gyventi keliuose kvadratuose - taip pat traumuojanti situacija. Kokios to pasėkmės? Aš apie jas girdžiu pernelyg dažnai, tik problema, kad apie net prabilti bijai, nes tada ne žirgas bus kaltas, o šeimininkas, o to girdėti niekas nenori, nes reikės keistis. Štai tik keletas jų: nesuvaldomas, kandžiojasi, "sprogsta" po balnu, "nešiojasi", traumuojasi garde (dažniausiai kojas), nes treniruojasi jame ir t.t. ir pan. Kita vertus kaip šauksi taip atsilieps. O kartais užtenka pakeisti labai nedaug, gal tik padaryti kitus žirgus geriau matomus, suteikti galimybe bendrauti garduose, išleisti nors kelioms valandoms per dieną, nors ir į mažą aptvarą, bet reguliarai. Tai stipriai įtakoja pozityva žirgo psichikoje.
Pažiūrėkim į tą pačią problemą per sveikatos prizmę. Kaip vystosi arklio raumenys, sausgyslės, judamasis apratas? Kaip vėdinasi plaučiai ir stiprinasi imunitetas? Manau atsakymai į šiuos klausimus yra aiškūs: judant ir judant daug ir intensyviai.
Kodėl mūsuose tiek daug problemų su sausgyslėmis, sąnariais, kanopomis ir pan. Be kitų problemų, tokių kaip šėrimas, treniravimas, ši minimalaus judėjimo problema yra tikrai ne paskutinėje vietoje. Žirgas stovi visą dieną garde. Po to mes ji "išsitraukiam" iš gardo, (šis žargonas labai paplitęs, bent jau mūsų krašte ir manau, kad labai tinkamai atspindi tikrąją situaciją, po tiek stovėjimo sustingusį jį tikrai reikia traukti iš savo namų) ir kadangi esam po darbų arba dar daug jų turime prieš akis, tai greitai greitai, penkios minutės apšilimo, riščia, zovada .... Skirtingai nei žmogaus, arklio sąnariai nėra nuolat sąnariniame skystyje ir jis randasi bei daugėja jam palaipsniui vis daugiau judant, štai kodėl sąnarių problemų tiek daug. Sausgyslės treniruojamos palaipsniniam krūvyje, bet ne smūginiuose patempimuose. Raumenys kaip žinia randasi nuo nuolatinio, pastovaus teisingo krūvio. Toliau į šitą temą nelysime giliau, paliksime erdvės specialistams. Plaučiai, vargšai plaučiai, maža to, kad nevėdintose patalpose, tai dar ir darbo metu normaliai neišsivėdina. Kažin kodėl Lietuvoje, tiek daug plaučių problemų turinčių žirgų? Tai čia labai paprastai ir trumpai, o jei gilintis į tai kokia žala daroma, tai plaukai šiaušiasi.
Ar visada laikyti žirgą garde yra blogai? Gal ir ne, jei pamastysim apie tai, kad prie tam tikrų traumų judesio minimizavimas yra būtinas. Apie tai gali spręsti veterinaras kartu su savininku. Tam tikrų charakterių žirgams tai ypač sunku, kitiems kiek lengviau, bet visiems nesveika viena ar kita prasme. Tad šis laikas, kai tikrai būtina tai daryti turėtų būti žirgui kiek įmanoma mažiau stresą keliantis prie to, kad tai jau yra trauma, o jei dar traumuosim uždarydami "kaliūzėje" tai gerai problemos neišspręsim. Yra įvairiausių būdų, kaip tokį laikotarpį garde galima arkliukui praskaidrinti, tereikia pasitelkti vaizduotę. Svarbiausia matyt yra nepalikti ten jo vieno, dvidešimt keturioms valandoms su savo problemomis, nes po to kai išgydisim fizinę traumą, gali tekti ilgai gydyti psichines traumas, kurios gydomos sunkiau ir ilgiau.
Gal ir pasikartosiu: arkliai blogi, pikti, agresyvūs negimsta. Juos padarome tokiais, per savo neišmanymą.
Na, bet nėra viskas taip blogai. Viskas pataisoma. Džiugu, kad yra vietų kur gali ramiai palikti savo augintinį ir žinai, kad juo bus pasirūpinta, džiugu, kad ir šie mano pasirašinėjimai jau rado pritarimą, vadinasi viskas tik į gera ir mūsų, taip mąstančių tik daugėja. Kas svarbiausia, arkliai niekada nelieka nedėkingi.
Iki
SigitaV

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą