2012 m. sausio 18 d., trečiadienis

Kas yra elektrolitai ir su kuo jie valgomi?

Kas yra elektrolitai?

Iš esmės kalbant paprastai, elektrolitai yra druskos, pavyzdžiui, kaip valgomoji druska, kuri ištirpusi vandenyje išsiskaido į atskirus jonus. Elektrolitai yra neatsiejami nuo nervų sistemos ir raumenų sistemos veiklos, tačiau beveik nei viena kita fiziologinė funkcija taip pat neapsieina be jų. Svarbiausi elektrolitai yra natris (Na +), chloras (Cl-), kalis (K +), kalcis (Ca2 +) ir magnis (Mg2 +). Visa esmė tame, kad šie elektrolitai po organizmą paskirstomi labai tvarkingu būdu ir subalansuotai ir bet koks šio balanso sutrikdymas gali sukelti sunkius sveikatos sutrikimus. Kai elektrolitų koncentracija sutrikusi jūsų žirgui gali pasireikšti širdies sutrikimai, virškinimo sistemos sutrikimai, raumenų mėšlugis, nes ir smegenų veikla gali sutrikti dėl neteisingo elektrolitų balanso ar jų trūkumo.

Vandens ir elektrolitų netekimas žirgo organizme

Visi sportininkai praranda skysčius prakaito pavidalu, fizinio krūvio metu - tai dalis proceso, kurio tikslas sureguliuoti kūno temperatūrą per didelio karščio metu. Kai prakaitas iš kūno garuoja – žirgo kūnas vėsta. Tai yra pagrindinė priežąstis, kodėl sunkiau yra treniruotis drėgname karštyje nei sausame – prakaitas skiriasi, tačiau negali išgaruoti, tokiu būdu neatvėsina efektyviai ir išskiriama dar daugiau prakaito. Tai užburtas ratas situacijoje kai yra labai drėgna ir karšta.

Arklių prakaito liaukos skiriasi nuo žmogaus prakaito liaukų todėl arkliai daugiau prakaituoja nei žmonės ir daugiau netenka elektrolitų. Arkliai daugiau netenka Na + irCl-, ir kiek mažiau Ca2 + ir K+. Fizinio krūvio metu prakaituojant arklio organizmas netenka itin daug vandens – iki 10 litrų per valandą. Kiek vandens organizmas netenka priklauso nuo fizinio krūvio intensyvumo ir temperatūros.

Vandens ir elektrolitų netekimo pasekmės

Po gero kroso etapo, ištvermės žygio, intensyvios treniruotės šiltam orui esant ir pan. Jūsų žirgas bus gana dehidratuotas. Daugiausiai vandens netenkama jojimo pradžioje, nors arklys ir atrodo ir jaučiasi gerai. Degidratacijos požymių kurių galite ieškoti yra pasausėjusi gleivinė, paskendę akys, išsekimas, padidėjęs širdies ritmas, padidėjęs kvėpavimo dažnumas net ir atšaldant reikiamomis priemonėmis ar diegliai. Jei dehidratacija užsitęsia, arklys gali nukristi. Be dehidratacijos arklio organizme susidaro didelis elektrolitų trūkumas. Elektrolitų trūkumo ženklai yra nervingumas, nuovargis, raumenų drebulys ir sąstingis. Neseniai Vašingtono Universiteto mokslininkai nustatė, kad arklio hormonai dieną po intensyvių treniruočių vis dar stengiasi subalansuoti natrio trūkumą, nors arklys nerodė jokių elektrolitų trūkumo požymių.

Ar galima perdozuoti elektrolitų?
Taip! Elektrolitai itin dideliais kiekiais gali būti toksiški.
Druskos (NaCl) poreikis kinta nuo vienos dešimtosios procento nuo suėsto pašaro kumelingai kumelei iki trijų dešimtųjų procento suėsto pašaro sportiniam varžybiniam arkliui.
Maksimalus kiekis NaCl, kurį žirgai gali toleruoti kol jis tampa toksišku yra 3 procentai nuo viso suėsto pašaro. Būtų neįprasta jei žirgas suėstų tiek druskos su pašaru, nes pašaras jau būtų neskaniai per sūrus.
Jei padauginsite elektrolitų pamatysite, kad jūsų žirgas daug dažniau šlapinasi ir geria daug daugiau vendens nei įprastai.
Nerekomenduojama duoti elektrolitus su vandeniu. Net jei tai norite daryti turite žirgui suteikti galimybę gerti ir vandenį be priedų. Žirgas negali, ir neturi, išgerti tiek vandens su druskomis, kad patenkintų vandens poreikį organizme ir dėl tos pirežąsties gali dehidratuoti. Geriausia elektrolitus duoti su maistu, o ne vandeniu.

Kiek druskos galima duoti arkliui per dieną?
Žirgams galima papildomai duoti druskos elektrolitų nuo 28 iki 60 g per dieną.
Dauguma subalansuotų pilnaverčių pašarų turi pridėta nuo 0,5 % iki 1 % druskos. Kadangi arkliai daugiausia ėda šieną ar žolę, o ne koncentruotus grūdus, tai jų druskos įsisavinimas yra mažesnis nei 1 %. Tai tinkama norma laisvalaikio žirgams, bet ne sportuojantiems ir didesnį krūvį gaunantiems.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą